Skip to content

IIA-CIA-Part3 CIA Part 3: Internal Audit Function Practice Questions

Prepare for IIA-CIA-Part3 with more than an answer.

480 questions in the full set20 sample questionsUpdated Aug 20, 2026
Level
Professional
Valid for
No expiration
Domains covered on the exam 4
  1. Business Acumen35%
  2. Information Security25%
  3. Information Technology20%
  4. Financial Management20%
  1. 1

    Which of the following describes the result if an organization records merchandise as a purchase, but fails to include it in the closing inventory count?

    Show answer details

    Correct answer: B

    B

  2. 2

    When applied to international economics, the theory of comparative advantage proposes that total worldwide output will be greatest when:

    Show answer details

    Correct answer: B

    B

  3. 3

    Which of the following professional organizations sets standards for quality and environmental audits?

    Show answer details

    Correct answer: D

    D

  4. 4

    Multinational organizations generally spend more time and effort to identify and evaluate:

    Show answer details

    Correct answer: C

    C

  5. 5

    A rapidly expanding retail organization continues to be tightly controlled by its original small management team.

    Which of the following is a potential risk in this vertically centralized organization?

    Show answer details

    Correct answer: C

    C

  6. 6

    Which of the following statements is false regarding the internal audit approach when a set of standards other than The IIA's Standards is applicable to a specific engagement?

    Show answer details

    Correct answer: D

    D

  7. 7

    A consultant is explaining a company's competitive landscape using Porter's Five Forces model. A new, low-cost manufacturing process has just been developed by a startup, dramatically lowering the capital required to enter the market. According to the model shown, which force is most directly and significantly impacted by this development?

    graph TD subgraph Porter_s_Five_Forces A[Threat of New Entrants] -- influences --> C{Industry Rivalry} B[Bargaining Power of Buyers] -- influences --> C D[Bargaining Power of Suppliers] -- influences --> C E[Threat of Substitute Products] -- influences --> C end

    Show answer details

    Correct answer: C

    The Threat of New Entrants is largely determined by barriers to entry. A new technology that significantly lowers the capital investment required to start production directly reduces a major barrier to entry. This makes it easier for new companies to enter the market, thereby increasing the threat of new entrants and potentially intensifying industry rivalry.

  8. 8

    During which phase of the contracting process are contracts drafted for a proposed business activity?

    Show answer details

    Correct answer: A

    A

  9. 9

    At an organization that uses a periodic inventory system, the accountant accidentally understated the organization's beginning inventory. How would the accountant's accident impact the income statement?

    Show answer details

    Correct answer: C

    C

  10. 10

    Which of the following is a systems software control?

    Show answer details

Create an account to continue.